Beginnen met darten | startersset en tips

Heb jij de dartspelers zien schitteren op het wereldkampioenschap darts? Dan begint het bij jou ook vast wel te kriebelen. Op televisie ziet darten er heel eenvoudig uit. Als je gaat beginnen met darten, dan zal je merken dat dit niet waar is. In dit artikel leggen we alles uit over darten, de benodigdheden en alvast enkele tips om snel beter te worden. 

Inhoud

Wat is darten?

Darten is een sport dat met drie dartpijlen en een dartbord gespeeld wordt. Het spel is met name in het Verenigd Koninkrijk heel populair. Het dartbord bestaat uit twintig pizzapunten die verschillende scores hebben. Gooi jij met één pijl in de vijf, dan heb je vijf punten. De buitenste rand zijn de dubbels. Goof jij in de dubbel tien, dan heb je twintig punten. Ook heb je de binnenste ring, dat zijn de triples. Dit betekent dat als jij triple twintig gooit, dat er zestig punten zijn gescoord. Als laatste heb je de bull. Dit is het binnenste rondje van het dartbord. De groene bull levert jou 25 punten op en het rode (bull`s eye) levert jouw 50 punten op. Per beurt mag je drie pijlen gooien. Vervolgens is jouw tegenspeler aanzet. 

Dart scores uitleg

Darts spelsoorten

De meest bekende en populaire spelsoort voor darts is waarschijnlijk 501. Dit spel wordt gespeeld op professioneel niveau en is ook zeer populair onder recreatieve spelers. Het doel is om als eerste van 501 naar 0 te gaan. Het is de bedoeling dat jij via een dubbel op 0 terecht komt. Sta jij op vijf en gooi jij twintig? Dan ben je af voor deze ronde en probeer je het de volgende beurt opnieuw. Ben jij als eerste van 501 naar 0 gegaan? Dan heb jij een leg gewonnen. Daarnaast zijn er nog heel veel meer dartspellen. Je kan ook zelf spellen bedenken om beter te worden. Hieronder zie jij een leg van 501 naar 0.

Afstand darbord

Om het dartbord op de juiste hoogte te hangen, moet het midden van het bord op een hoogte van 1,73 meter hangen. De bull`s eye hangt dus op 1,73 van de grond. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de oche. Een oche is een lijn op de vloer die aangeeft waar de speler moet staan om te gooien. Voor de afstand zet je het dartbord op de grond neer en meet je 2,37 meter. Daar komt het uiteinde van de oche te staan. De speler moet met zijn voet op de oche staan als hij gooit. De oche is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat de speler op de juiste afstand van het dartbord staat, wat de consistentie van het spel verbetert. Als alle maten dan kloppen, hangt de bull`s eye 2,93 meter van het uiteinde van de oche vandaan. Haak jij hierdoor af? Geen zorgen, later in het artikel laten we nog eenvoudigere mogelijkheden zien.

Dartbord afstand

Welke dartspullen heb ik nodig?

Voordat je alles gaat aanschaffen, is het aan te raden om eerst een pijltje te gooien waar al een dartbord hangt. Zo voorkom je dat je gaat investeren in spullen die je toch niet gaat gebruiken. 

Dartbord kopen

Allereest is het handig om een dartbord aan te schaffen. Er zijn een aantal merken, wat duurdere en goedkopere. Een bekend merk in de dartwereld is Winmau. Er zijn goedkopere borden die prima zijn om te starten.  Wil je echt verder gaan met darten dan kun je misschien beter gaan voor een iets duurder bord. De duurdere dartborden hebben vaak een betere vezeldichtheid. Hierdoor gaat het wordt normaal gesproken ook langer mee.

Bij sommige dartborden zitten er al pijlen bij. Dit zijn meestal niet de beste kwaliteit pijlen. Prima om mee te beginnen, maar mocht je echt serieuzer willen gaan darten dan is het aan te raden om betere / fijnere pijlen te halen.

Dartbord surround ring

Daarnaast is het verstandig om een dartbord surrond ring te kopen als je gaat starten met darten. Dit is een (vaak) rubberen ring die je om het dartbord kan doen. Ben je op de dubbels aan het mikken, maar lukt het nog niet zo goed? Geen zorgen, met de surround ring ben je een stuk veiliger. 

Dartbord surround ring met licht

Wil je het meteen helemaal goed aanpakken? Kies dan voor een surround ring met licht. Hierdoor heeft jouw dartbord geen extra licht nodig. Het ziet er direct ook mooi uit. De prijs voor een dartbord surround ring met licht kost niet heel veel meer dan een normale surround ring.

Dartpijlen kopen

Daarnaast heb je dartpijlen nodig. In dartpijlen zit heel veel verschil. Zo kijk je naar het gewicht, het materiaal, de flights, de shafts, het balanspunt etc. Geen zorgen als je niet wat je moet kiezen. Wij helpen je hiermee. 

Welk dartpijl gewicht past bij mij?

De meeste dartpijlen hebben een gewicht tussen de 21 en 26 gram. Je kan altijd experimenteren of je een zwaardere of juist lichtere dartpijl wil. Ben je een starter en weet je niet goed hoeveel gram je nodig hebt? Dan kan 23 of 24 gram een mooie start zijn. Het is ook belangrijk om te onthouden dat hoe zwaarder de dartpijl is, hoe minder beweging er nodig is om de dartpijl te laten vliegen. Hoe lichter de dartpijl, des te meer kracht je nodig hebt om de pijl in het bord te krijgen.  Dus het kiezen van het juiste gewicht is een kwestie van persoonlijke voorkeur en wat het beste werkt voor uw werpstijl. Probeer met pijlen van andere mensen en bepaal welk gewicht het beste bij jou past. 
Welke dartflight past bij mij?
Een dartflight is een kleine ”vleugel” die aan de achterkant van een dartpijl wordt bevestigd. De dartgflight zorgt ervoor dat de pijl stabiel in de lucht blijft en recht op het doel afgaat. Dartflights zijn gemaakt van verschillende materialen, zoals plastic, kunststof of papier, en zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en stijlen. Hoe groter het oppervlak de dartflight heeft, hoe meer draagvermogen. Een grotere dartflight kan dus geschikt zijn voor een zwaardere dartpijl (als je dus met minder kracht de pijl in het bord gooit). Gooi jij met een lager gewicht en wat harder? Dan kan een kleinere dartfligth een oplossing zijn. Hieronder zie je een aantal dartflights:
  • Standaard dartflight Dit is een van de meest voorkomende dartflights. Ideaal voor de iets zwaardere pijl. Deze flight heeft een groter oppervlakt. Voor de beginner ideaal, omdat dit zorgt voor een stabilisatie in de lucht.  Het nadeel van een grote oppervlakte is wel dat er zo bouncer kunnen ontstaan. Dat gebeurt bijvoorbeeld als twee pijlen elkaar raken.
  • Slim dartflights Deze dartflight zijn geschikt voor spelers die met lichte dartpijlen gooien. Deze flights hebben minder luchtweerstand, waardoor deze goed past bij een lichtere dartpijl. Het voordeel van deze flight is dat deze gemakkelijk langs andere pijlen past, door het kleinere oppervlakte.
  • Kite dartflight De Kite dartflights zitten tussen de kleinere en grotere dartfligths in. Deze Kite dartflight is kleiner dan een standaard dartflight. De dartpijl zal sneller door de lucht gaan, maar heeft hierdoor wel minder draagvlak. Deze flights kun je ideaal gebruiken als je een gemiddelde dartworp hebt.
  • Pear dartflight De Pear dartflight is ook kleiner van formaat en lijkt op de kite dartflight. De pear dartlfight is afgerond. Het oppervlakte is klein, waardoor de kans op een bouncer afneemt.
Naast de soort dartlight, is het ook belangrijk om te kijken naar de dikte van de dartflight. De dikte wordt uitgedrukt in micron. Dartflights variëren vaak tussen de 75 en 150 micron.

Dart shafts

Een dart shaft is een onderdeel van een dartpijl en is verkrijgbaar in verschillende lengtes, diktes en materialen. Een shaft zit tussen de barrel en de dartflight. Wat goed is om te weten is dat een shaft een van de meest kwetsbare onderdelen is van de dartpijl. Ga je voor een shaft die te zwaar is? Dan kan de balans van de dartpijl veranderen. Voordat je gaat kijken welke shafts je gaat kiezen, is het belangrijk om te kijken naar jouw worp en flight. Kies verschillende shafts en kijk wat het beste bij jouw past.

Tungsten dartpijlen

Tungsten is een metaal die vaak gekozen wordt bij dartpijlen. Tungsten heeft een hoge dichtheid, waardoor de pijlen dunner zijn, maar toch een goed gewicht hebben. Dit is handig voor de wat gevorderde speler. Om veel te scoren moet je op de triples mikken. Met een dunnere pijl passen de drie pijlen makkelijker samen in een triple. Het nadeel van tungsten dartpijlen is dat deze pijlen duurder zijn.

Dartstandaard

Ga je het dartbord aan de muur hangen? Dan kun je het bord vaak met de meegeleverde accessoires eenvoudig ophangen. Let wel goed op de bovengenoemde maten. Heb jij niet de ruimte om het dartbord aan de muur te hangen? Dat is geen probleem. Er bestaan dartbord standaarden die je eenvoudig kan neerzetten en ook weer inklappen. Als je tijdelijk wil gaan darten is dit een ideale oplossing. Voor rond de 60 euro heb je al een dartstandaard. Het is wel belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van de standaard. Zeker als je de standaard vaak gaat inklappen.

Oche en dartmat

Het is belangrijk dat je goed weet van waar je de pijlen mag gaan gooien. Dit kun je eenvoudig doen door alles af te meten en een kleine markering aan te brengen (met bijvoorbeeld ducktape). Dit is echter de goedkope optie en niet altijd goed voor de ondergrond.

Ook bestaat er een optie om een dartmat te nemen met oche. Je kan zo jouw voeten tegen de oche aan zetten. Daarnaast heeft een dartmat nog een voordeel. Namelijk als de pijlen uit het bord bouncen. De pijl landt iets zachter dan bijvoorbeeld op steen of op de vloer. Een dartmat biedt dus niet alleen bescherming tegen jouw peilen, maar ook tegen de ondergrond. 

Laser oche

Wil je geen dartmat met oche? Dan is een laser oche een optie. De laser hang je onder het dartbord. Vervolgens schijnt de laser op de grond. Zo zie jij precies vanaf waar je de pijl mag gooien. Dit lijkt een dure optie, maar dat valt redelijk mee. Een laser oche heb je al voor ongeveer 30 euro.

XQ Max Laser Oche

Bekijk prijs bij:

bol.com

Dart kaartspel

Om jouw kwaliteiten beter te maken, moet je varieren met de worpen. Zo is het niet de bedoeling om alleen op de triple twintig te gooien, maar ook bijvoorbeeld op de dubbel drie. Een kaartspel kan hierbij helpen. Dit is een leuke manier om (samen) te trainen. De prijs van deze kaartspellen ligt normaal tussen de 10 en 15 euro. Ideaal om als cadeau te geven.

Scorebord

Natuurlijk is het belangrijk om jouw score bij te houden. Dit kan eenvoudig met een scorebord die je uit kan wissen. Je kan vaak meerdere spellen spelen via het scorebord. Wil je geen fysiek scorebord? Dan kun je ook kiezen voor een app. In de app worden eenvoudig de scores bijgehouden. Het scheelt dat je dan niet zelf hoeft te rekenen.

Hoeveel kost het om te beginnen met darten?

Zoals je gezien hebt, zijn er heel veel opties mogelijk. Om te beginnen met darten moet je een aantal keuzes maken. Daarom is het niet eenvoudig om te zeggen hoeveel het kost. Hieronder staat een inschatting voor de kosten op twee manieren (budget – serieus). Let op: dit is slechts ter indicatie en afhankelijk van jouw wensen. 

Tot slot

Je hebt nu alles gelezen over wat je nodig hebt om te darten. Natuurlijk kun je nog meer spullen aanschaffen, maar het is belangrijk dat je een goede basis hebt. Als je dit een interessant artikel vindt, neem dan ook eens een kijkje in ons VR winkelcentrum. Als laatste staat hieronder nog een filmpje weergegeven met darttips om te beginnen. Wie weet zien wij jou over een aantal jaar op televisie!

Topgekocht.nl neemt deel aan partnerprogramma`s van bol.com, coolblue.nl, Tradetracker, Awin en Daisycon om een kleine commissie te ontvangen. Jij betaalt niks extra`s en hierdoor kunnen wij de website van meer content voorzien. Daarnaast kan het zijn dat informatie op deze pagina foutief, niet volledig of niet meer actueel is. Er kunnen hier geen rechten aan worden ontleend. | Affiliate disclaimer & disclaimer

Bekijk prijs bij:

bol.com
blokker.nl
Over Topgekocht.nl

Ben je op zoek naar een nieuw product? Dan ben je bij Topgekocht.nl op het juiste adres! Laat je inspireren!

Laatste berichten