Je hebt een grote tuin of juist geen zin om gras te maaien. Kunstgras kan dan zeker een optie zijn, maar het voelt toch niet zo als echt gras. Een robotmaaier is dan het overwegen waard. De robotmaaier maait dan jouw gazon. Robotmaaiers hebben veel voordelen. Echter zitten er ook een aantal nadelen aan een robotmaaier. Voordat je een robotmaaier aanschaft is het dus goed om te kijken naar de nadelen van een robot grasmaaier. Deze nadelen staan hieronder weergegeven. Vervolgens wordt er ook gekeken of het een echt nadeel is voor jou en hoe je deze nadelen of problemen kan oplossen!
Inhoud
De 10 nadelen van een robotmaaier + oplossingen
Sneller en eenvoudiger tot een aankoopbeslissing.
Nadeel 1: robotmaaiers zijn vaak duur(der) in aanschaf
Robotmaaiers zijn in vergelijking met andere grasmaaiers nog redelijk nieuw. De techniek is wat complexer en daardoor zijn de robotmaaiers ook nog wat prijziger. Er zit ook wel degelijk verschil in kwaliteit van robotmaaiers. Dit zie je dan ook terug in de prijs van verschillende robotmaaiers. Daarnaast is het onderhoud ook vaak wat duurder. Al met al kan de prijs dus een nadeel zijn.
Een robotmaaier is dus in aanschaf en onderhoud wat duurder. Met een robotmaaier bespaar je wel veel tijd die je dus ergens anders aan kan besteden. Jouw gazon ligt er mooi bij terwijl jij lekker aan het ontspannen bent of juist aan het werken bent. Vrije tijd en gemak is voor veel mensen ook veel waard. Hierdoor kan het dus waard zijn om iets meer te betalen voor de aanschaf van een robotmaaier.
Nadeel 2: de installatie van een robotmaaier kost veel tijd
Nog een nadeel van een robotmaaier is dat de installatie veel tijd kost. Sommige robotmaaiers werken met een app en zijn iets eenvoudiger te installeren. Dit verschilt echter wel per soort en merk. Kijk van te voren filmpjes op bijvoorbeeld YouTube en lees je goed in over de installatie.
Daarnaast moet je bij de meeste robotmaaiers nog begrenzingsdraad en geleidingsdraad aanleggen. Het aanleggen van deze draden kan veel tijd kosten. Hoe groter en complexer jouw gazon is, hoe meer tijd dit kost. Het aanbrengen van de draden kan op de oppervlakte van het gras, maar vaak ook onder de grond. Als je dit onder de grond wil hebben, kost dit veel meer tijd. Zoals we hierboven hebben besproken, is dit ook iets wat je maar één keer hoeft te doen. Als jouw tuinindeling is veranderd of als het niet goed is aangelegd, moet je het (deels) opnieuw doen.
Mocht je nou geen draad willen aanleggen, dan kun je er altijd voor kiezen om een robotmaaier zonder draad te kopen. Deze zijn over het algemeen wel een stuk duurder, maar lost dit nadeel wel op.
Nadeel 3: Begrenzingsdraad kan kapot gaan
Het kan zijn dat de begrenzingsdraad kapot gaat. Hierdoor moet je dit weer reaperen. Dit zijn meestal taken waar de meeste mensen niet op zitten te wachten. Dit is dus een nadeel aan een robotmaaier. Je kunt er ook voor kiezen om een robotmaaier zonder draad te nemen.
Nadeel 4: Niet alles wordt gemaaid
Bij een robotmaaier denken mensen vaak dat ze helemaal niks meer hoeven te doen na de installatie. Zoals hierboven besproken, baken je bij de meeste modellen het terrein af met begrenzingsdraad. In de gebruikshandleiding van jouw maaier staat hoever je de draad minimaal van de kant moet leggen. Er blijft dus vaak een stuk langs de kant over waar de robotmaaier niet komt. Hoewel je dit zelf dus moet bijhouden, is het wel minder werk dan het hele gazon maaien. Ga er dus niet vanuit dat het gehele gazon gemaaid wordt.
Je kunt dit probleem heel eenvoudig oplossen. Zo kun je ervoor kiezen om een grastrimmer aan te schaffen. Met een grastrimmer kun je zelf de randen van het gazon maaien. Daarnaast is het mogelijk om op plekken te maaien waar een normale (robot)maaier niet gemakkelijk kan komen. Voor een grastrimmer betaal je enkele tientjes, beginnend bij ongeveer €30. De betere grastrimmers kosten wel meer. Al met al is het probleem, dat niet alles wordt gemaaid, makkelijk op te lossen. Het kost wel wat tijd en geld.
Nadeel 5: continue in stopcontact
Het laadstation wordt aangesloten op stroom. Alle kabels worden in het laadstation aangesloten. De robotmaaier zit dus continue in het stopcontact. Er wordt gezegd dat de stroomkosten van een robotmaaier relatief meevallen. Mocht je zonnepanelen hebben, dan is dit vaak ook geen probleem
Nadeel 6: kan gevaarlijk zijn voor kleine dieren
Zonder dat je zelf dieren hebt, kan een robotmaaier toch gevaarlijk zijn voor kleine dieren. In veel robotmaaiers zitten bots sensoren, maar deze werken niet altijd bij kleinere voorwerpen. Zo kan het ook voorkomen dat er een dier wordt geraakt, zoals een jonge egel. In dit artikel kun je er meer over lezen. Je kunt ervoor zorgen dat de robotmaaier alleen overdag maait. Dit verminderd al de kans op ongelukken.
Nadeel 7: niet onderhoudsvrij
Zoals al eerder aangegeven, moet er met een robotmaaier toch nog werk verricht worden voor een mooi gazon. Zo zijn de robotmaaiers niet onderhoudsvrij. Je zorgt ervoor dat het gras van de maaier verwijderd wordt en de grasmaaier weer schoon is. Dit doe je ook bij een ‘normale’ grasmaaier. Daarnaast moet je af en toe ook de messen vervangen. Er zit dus wel wat onderhoud bij, maar over het algemeen valt dit wel mee.
Nadeel 8: de accuduur van de robotmaaier
Meestal laadt een robotmaaier op binnen één tot anderhalf uur. Als de maaier opgeladen is, zal hij gaan maaien. Mocht de accu van de maaier weer bijna leeg zijn, dan zal de robotmaaier terugkeren naar het laadstation. Vervolgens zal de robot grasmaaier weer opladen en vervolgens zijn programma vervolgen. Het kan dus zijn dat een robotmaaier een paar keer per dag maait. Dit kan een nadeel zijn, zeker als je spelende kinderen hebt. Gelukkig zit er vaak wel een mogelijkheid op om de robotmaaier te pauzeren. Als je dan weer op verder klikt, dan zal de maaier het programma afmaken.
Niet alleen voor spelende kinderen kan het vervelend zijn, maar ook voor de buren. Een robotmaaier maakt over het algemeen minder geluid dan de ”klassiekere grasmaaiers”, maar maait wel vaker. Het is vaak ook mogelijk om de grasmaaier tussen bepaalde tijden te laten maaien.
Sommige robotmaaiers hebben een slimme technologie in zich, zodat ze zo efficiënt mogelijk het gras maaien. Dit scheelt natuurlijk weer accuduur, maar deze modellen zijn vaker duurder in aanschaf. Kijk dus van te voren of de (korte) accuduur een nadeel voor jou is.
Nadeel 9: altijd een laadstation in de tuin
Een ander nadeel is dat er altijd een laadstation in de tuin staat. Voor de ene tuin is dit een groter nadeel dan voor de andere tuin. Zorg ervoor dat het laadstation makkelijk bereikbaar is voor de robot grasmaaier en niet in de weg staat.
Een mogelijke oplossing is om het laadstation mooi weg te werken. Dit kan bijvoorbeeld met een kleine overkapping of garage. Laat je creativiteit gaan en zorg dat het laadstation een onderdeel van de tuin wordt.
Is een overkapping of garage niks voor jou? Dan is er ook een mogelijkheid om het laadstation helemaal weg te werken. We horen je al denken, hoe kan dit dan? Het is tegenwoordig al zelfs mogelijk om het basisstation onder de grond te verwerken. Dit brengt wel een kostenplaatje met zich mee. Hieronder kun je zien hoe het werkt.
Nadeel 10: gevoelig voor diefstal
Doordat het toch dure apparaten zijn, zijn robotmaaiers ook gevoelig voor diefstal. De makers van robotmaaiers hebben hier wel al vaak aan gedacht. Bij een aantal robotmaaiers zitten er beveiligingsopties op, zoals een pincode of een alarm. Als de maaier dan voor een paar seconden omhoog gehouden wordt, gaat deze alleen verder maaien als de pincode weer is ingevoerd. Deze opties helpen tegen diefstal, maar ze kunnen wel altijd worden meegenomen.
Tip: kijk bij jouw verzekering of je verzekerd bent voor diefstal van een robotmaaier.
Conclusie
Je hebt nu alles gelezen over de mogelijke nadelen van een robotmaaier. Natuurlijk zijn er meer nadelen te bedenken. Daarnaast zijn misschien niet alle bovengenoemde nadelen ook nadelen voor jou. Veel nadelen zijn te ontkrachten, maar zetten je wel aan het denken. Lijkt een robotmaaier iets voor jou? Lees dan snel meer en vergelijk de beste robotmaaiers. Ben je er toch niet van overtuigd dat een robotmaaier iets voor jou is? Dan kun je ook andere artikelen lezen van de categorie huis en tuin.