Beste waterontharder van [year]

Veel mensen zijn niet op de hoogte van de werking van een waterontharder. En dat terwijl een waterontharder erg belangrijk kan zijn. Als je in een gebied woont met hard water heeft je huishoudelijke apparatuur het zwaar te verduren. Je energieverbruik zal omhoog gaan en je zult last krijgen van kalkaanslag. Een waterontharder kan helpen om dit tegen te gaan. Er zijn vele soorten waterontharders, waardoor het lastig is om te bepalen welke je moet kiezen. Je wil er natuurlijk één van goede kwaliteit die lang meegaat. Wij vertellen je daarom alles wat je moet weten over waterontharders en helpen je met tips voor het kiezen van de beste waterontharder.

Inhoud

De beste waterontharders van [year]

Sneller en eenvoudiger tot een aankoopbeslissing.

Wat is een waterontharder?

De hoeveelheid kalk in het water wordt in Nederland gemeten in Duitse graden (dH). De waterhardheid varieert van 0-4 dH (zeer zacht water) tot 18-30 dH (heel hard water). In Nederland is de gemiddelde waterhardheid 8 dH, maar er zijn daarnaast ook uitschieters van 2 of 18 dH. De hardheid van het water is heel afhankelijk van het gebied waar je woont. Hard water bevat veel kalk, wat vervelende gevolgen voor je apparatuur kan hebben. Denk bijvoorbeeld aan je vaatwasser, wasmachine of waterkoker. Veel kalkaanslag doet de werking van apparatuur verminderen. Een waterontharder kan helpen om hard water weer zachter te maken, door het kalk eruit te halen.

Waterontharder

Waarom heb je een waterontharder nodig?

Hard water kan negatieve gevolgen hebben op je huishoudelijke apparatuur en op het milieu. De kalkaanslag zorgt voor een lager rendement van je apparatuur en verhoogt je energieverbruik aanzienlijk. Daarnaast heb je meer kans dat je apparaten het sneller begeven en defect raken. Kalkaanslag wordt vaak bestreden met harde middelen, die daarna in het riool terecht komen terwijl ze schadelijk zijn voor het milieu. Er wordt gezegd dat hard water voor de gezondheid niet schadelijk is. De smaak blijkt wel te verschillen, zachter water schijnt lekkerder te zijn dan harder water. 

De voordelen van een waterontharder

Het gebruik van een waterontharder heeft verschillende voordelen. Je apparaten gaan zo’n 30% langer mee, terwijl het energieverbruik tot wel zo`n 20% kunnen dalen. Zonder kalkaanslag worden je apparaten namelijk een stuk zuiniger. Je hebt daarnaast minder wasmiddel, schoonmaakmiddel of vaatwaspoeder nodig. Doordat er geen kalk meer in het water zit wordt je vaat en was een stuk makkelijker schoon en heb je geen agressieve antikalk middelen nodig. Doordat je minder schoonmaakmiddelen nodig hebt ben je milieuvriendelijker bezig. Je zult het daarnaast merken aan je haar wat een stuk zachter wordt zonder kalk en hebt veel minder last van een droge trekkende huid. 

De nadelen van een waterontharder

Een waterontharder kent daarnaast ook enkele nadelen. De kosten voor de aanschaf van een goede waterontharder kunnen namelijk flink oplopen. Daarnaast kan een waterontharder geluid maken, wat als vervelend kan worden ervaren. Een waterontharder kan zorgen voor drukverlies, doordat het water wordt gefilterd kan de straal wat minder worden. Ook moet het zout voor in de waterontharder, afhankelijk van de soort, om de paar maanden of een paar keer per jaar worden bijgevuld. De waterontharder heeft daarnaast ruimte nodig, je moet plek hebben om het te kunnen plaatsen. Het is daarnaast belangrijk dat het op een plek geplaatst wordt waar een specialist er gemakkelijk bij kan.

Welke soorten waterontharders zijn er?

Er zijn verschillende soorten waterontharders, met elk een eigen werkwijze. Het doel van de waterontharders blijft wel hetzelfde, namelijk hard water zachter maken door er kalk uit te halen. De meest gebruikte systemen zijn: waterontharders op basis van zout, waterontharders met een filter en magnetische waterontharders.

Waterontharders op basis van zout

Veruit de meeste waterontharders werken op basis van zout. Deze ontharders werken met twee cilinders. De eerste cilinder is gevuld met kunstharsbolletjes die heel dicht op elkaar  zitten. Het water wordt door deze eerste cilinder geleid. De bolletjes filteren de kalk uit het water, waarna er natrium wordt toegevoegd. In de tweede cilinder zit regeneratiezout, die de bolletjes af en toe automatisch schoon spoelen. Na verloop van tijd zullen de kunstharsbolletjes namelijk verzadigd raken. Dat wil zeggen dat ze vol zitten van al het kalk. Hierdoor wordt er af en toe een zoutmengsel door de eerste cilinder gespoeld om het kalk te kunnen afvoeren. Het zout moet om de zoveel maanden aangevuld worden zodat je waterontharder optimaal kan blijven werken. 

Waterontharders met een filter

Een waterontharder met een filter kan de calcium eruit filteren. Dit systeem werkt door middel van watertonnen. Een filter werkt goed, maar kan nooit alle deeltjes kalk uit het water filteren. Hierdoor kun je nog steeds last houden van kalkaanslag en heb je geen garantie dat je water zacht is. Na verloop van tijd raakt het filter vol en dient het daardoor jaarlijks vervangen te worden. Dit kan ook eerder zijn als je in een gebied woont met heel hard water.

Magnetische waterontharders

De magnetische waterontharder werkt anders dan een filter of een cilinder. Deze waterontharder wordt namelijk op de leidingen geplaatst, in plaats van erin. Doordat de waterontharder magnetisch is kunnen de mineralen zich niet binden, waardoor de kalk niet in het water zou kunnen komen. Een nadeel van de magnetische waterontharder is dat de effectiviteit niet bewezen is, waardoor je geen garantie hebt dat je water zachter zal worden.

Water

Verschillende type waterontharders

Naast de verschillende manieren voor het ontharden van water, is er ook nog verschil in het type waterontharder. Je kunt kiezen uit een mechanische waterontharder of een elektronische waterontharder.

Mechanische waterontharder

Een mechanische waterontharder werkt via waterdruk, waardoor je geen extra verbruikskosten hebt. De regeneratie met het zout gebeurt tijds- of volumegestuurd. Een voordeel van een mechanische waterontharder is dat je over het algemeen minder onderhoudskosten hebt.

Elektronische waterontharder

Een elektronische waterontharder werkt op elektriciteit. Hierdoor betaal je bijkomende verbruikskosten. Met een elektrische waterontharder zijn er meerdere programma’s mogelijk en kan je hierdoor de regeneratie afstemmen op je watergebruik. Een voordeel van de elektrische waterontharder is dat het een flexibel systeem is, er zijn veel instellingen mogelijk.

Hoe kies ik de beste waterontharder?

Met het grootste aanbod in verschillende waterontharders wil je natuurlijk graag weten wat de beste waterontharder is. De beste keuze voor jou hangt af van verschillende factoren. Zo moet je onder andere kijken naar: capaciteit, verbruik, prijs en aansturing.

Het belang van capaciteit

De capaciteit van de waterontharder is één van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden. Hoeveel capaciteit je nodig hebt hangt van twee dingen af, namelijk de waterhardheid en je waterverbruik. Als eerste kun je het beste kijken naar de waterhardheid in het gebied waar je woont. Hoe harder het water, hoe sneller je waterontharder verzadigd raakt. Is er sprake van hard water in jouw omgeving? Dan kun je het beste kiezen voor een waterontharder met een grote capaciteit. Hetzelfde geldt voor je waterverbruik, bij een hoog waterverbruik heb je een grotere capaciteit nodig. 

Verbruik waterontharder

Zoals beschreven zijn er twee type waterontharders: waterontharder die werkt op stroom en een waterontharder die werkt op zout. Je kunt het beste kiezen voor een nieuwe generatie waterontharder. Deze modellen hoeven namelijk maar 1 à 2 keer per jaar bijgevuld te worden met zout. Hierdoor zijn ze een stuk zuiniger dan oudere varianten. 

Prijs van de beste waterontharder

Een waterontharder met zout kost gemiddeld tussen de €1000 en 2000 euro (excl. btw). Dit is voor een huishouden met een gemiddeld waterverbruik. Een systeem zonder zout is goedkoper en kost tussen de €30 en 1400 euro (excl. btw). Systemen met zout worden over het algemeen het meeste aangeraden, omdat deze het effectiefst worden bevonden. 

Beste onthardingssysteem

Je kunt zowel kiezen voor een waterontharder met zout of zonder zout. Systemen zonder zout filteren het kalk niet uit het water, waardoor het in het water blijft zitten. Waterontharders met zout bevatten ionenwisselaars, waardoor kalk- en magnesiumionen worden verwisseld met natriumionen. Binnen waterontharders met zout kun je kiezen uit verschillende soorten.

Zo kun je kiezen tussen een compacte of duo waterontharder. Bij de compacte variant zit de ionenwisselaar samen met het zoutvat, bij de duo variant zitten deze twee los van elkaar. De duo variant is met name interessant als je waterverbruik groot is. Je kunt daarnaast ook kiezen voor een waterontharder met of zonder hardheidsregelaar. De meeste waterontharders hebben een regelaar, maar niet allemaal. Met een hardheidsregelaar kun je zelf de gewenste hardheid van het water instellen. 

Wat is de terugverdientijd van een waterontharder?

Uit berekeningen is gebleken dat er geen terugverdientijd is van de waterontharder. De kosten van de energiebesparing zijn lager dan de kosten van de waterontharder. Toch is het belangrijk om je niet blind te staren op de terugbetalingstijd. Met een waterontharder heb je geen last meer van kalkaanslag en hoef je dus geen uren meer te boenen of antikalk middelen te kopen. Daarnaast is zachter water beter voor je huishoudelijke apparaten en gaan ze een stuk langer mee. Met een waterontharder bespaar je dus veel tijd en mogelijk onderhoud of defecten aan je huishoudelijke apparaten. Hierdoor kan dit de investering dus zeker waard maken. 

De beste waterontharder voor jou

Er zijn dus veel verschillende soorten waterontharders. Het fijne is dat je hierdoor een waterontharder kunt kopen die past bij jouw wensen. Er is dus niet één beste waterontharder, aangezien dit heel afhankelijk is van verschillende factoren. Vergelijk hieronder verschillende waterontharders.

Waterontharder.com - waterontharder alternatief - Amfa4000®

Geniet thuis van heerlijk water met de Amfa4000 van waterontharder.com. Binnen enkele weken ontstaat er minder kalkaanslag. Het compacte systeem is binnen 5 minuten te installeren. Het magnetische veld voorkomt vervolgens dat de kalkaanslag zich hecht aan uw leidingen en sanitair. Zo heeft u minder last van kalkaanslag in uw badkamer, smaakt uw water lekkerder en kunnen huishoudelijke apparaten langer mee gaan.*

Alpine® hét waterontharder alternatief All-in-one XL Antikalk Magneet koper

Als BESTE getest: Alpine® – Waterontharder alternatief XL voor alle soorten leidingen (koper, kunststof, tyleen, pvc, staal etc) is nu nog krachtiger > 20.000 Gauss voor leidingen van 12 – 42 mm. Geeft forse energiebesparing. All-in-one XL als beste getest en is de goedkoopste oplossing tegen kalkaanslag – geschikt voor alle koper, rvs, tyleen en kunststof leiding materialen.

 

Watts Oneflow - One Flow - waterverzachter - waterontharder

OneFlow® gebruikt een innovatieve technologie (Template Assisted Crystallization, TAC) die de kwaliteit van het leidingwater verbetert door de kalk te neutraliseren.
De technologie trekt calcium- en magnesiummineralen in hard water aan en zet deze om in microscopische kristallen. Deze zachte inerte kristallen spoelen gewoon met het water mee. Ze zetten zich niet vast op het oppervlak.
Kalkaanslag is dus uitgesloten en leidingen, verwarmingselementen, kranen … blijven kalkvrij. Bovendien blijven alle noodzakelijke stoffen zoals calcium, potassium en magnesium in het water aanwezig zonder dat er zout aan toegevoegd wordt (zoals bij waterverzachters). Het water blijft zuiver, gezond en smakelijk!Voordelen;
OneFlow® is het beste alternatief voor traditionele waterverzachters. Het biedt zowel in particuliere woningen als in commerciële gebouwen (horeca, sportclubs, zwembaden, campings …) heel wat voordelen.

Bouw en Boor Aquamar waterontharder -7 liter

De waterontharder maakt tijdens het regenereren chloor aan dmv zoutelektrolyse, waarmee bacterievorming wordt voorkomen.
De ontsmettingsmodule kan eenvoudig aan- en uit gezet worden.
Als de zoutreservoir leeg loopt geeft de zoutdetectiemodule aan wanneer het zoutreservoir moet worden bijgevuld door de gebruiker.
Het instellen van de waterontharder gaat makkelijk via de multifunctionele kleurendisplay die overigens alle processen weergeeft.
Belangrijke informatie kunt u door het heldere kleurendisplay in één oogopslag aflezen.

AquaSlim 1200 Waterontharder

De Aquaslim waterontharder is een prijsvechter in het ‘High End’ segment. Met een optimale prijs-kwaliteitverhouding krijg je een waterontharder welke wordt gekenmerkt door een prachtig design. Onderhuids worden alleen maar de beste materialen gebruikt om een betrouwbare waterontharder te creëren. Daarnaast wordt deze krachtpatser geleverd met 125kg zout, een afvoerset met 5 meter slag, RVS slangenklemmen, 2 flexibele leidingen 3/4” en een hardheid testset helemaal GRATIS.

Divisoft A12 waterontharder inclusief aansluitset

De Divisoft-A12 is een zeer betrouwbare waterontharder die door zijn gunstige formaat in bijna elk huis is te plaatsen. Deze ontharder is zeer geschikt voor huishoudens tot en met vier personen. Hij is makkelijk te plaatsen en te bestellen. Mocht u de waterontharder door ons willen laten plaatsen dan kunt u een offert opvragen.

Conclusie

Een waterontharder is een behoorlijke investering, waardoor je zeker wilt weten dat je de juiste kiest. Met bovenstaande informatie kun je je goed verdiepen en weet je zeker dat je de beste waterontharder kiest voor jou. Er is dus niet een waterontharder de beste. Vond je dit een interessant artikel? Bekijk dan ook een onze andere artikelen op topgekocht.nl!
Topgekocht.nl neemt deel aan partnerprogramma`s van bol.com, coolblue.nl, Tradetracker, Awin en Daisycon om een kleine commissie te ontvangen. Jij betaalt niks extra`s en hierdoor kunnen wij de website van meer content voorzien. Daarnaast kan het zijn dat informatie op deze pagina foutief, niet volledig of niet meer actueel is. Er kunnen hier geen rechten aan worden ontleend. | Affiliate disclaimer & disclaimer
Over Topgekocht.nl

Ben je op zoek naar een nieuw product? Dan ben je bij Topgekocht.nl op het juiste adres! Laat je inspireren!

Laatste berichten